Why do we need a new building?

Our Building Plans

About Us

FRS has been on this site since 1960 and the current main building was completed in 1974. Since then, the Synagogue has become an important part of the wider community, as well as supporting causes all over the world.

The Synagogue has approximately 2,000 members (almost 1,300 adults and 700 children), with the majority living in the local area. As with any community building, different sections of the community use the building at different times.

Why we need a new building

  • The main hall does not comfortably accommodate the current community on well-attended celebrations and festivals, and does not allow normal services to take the shape and layout which work for us. Moreover, the cramped and dilapidated nature of our current building impacts upon our ability to accommodate our range of other diverse functions.
  • The portacabins, that house part of our Outstanding rated Kindergarten, are at the end of their life and the staff car park currently doubles-up as the children’s playground.
  • The buildings are thermally inefficient, have high running costs and repair costs increase year on year as the fabric deteriorates.
  • We are past the point where we can maintain or refurbish our buildings. A modern, environmentally friendly, safe and sustainable building is now needed.
  • The use and intensity of the site will remain broadly the same. The Kindergarten’s approved capacity (60 children), for example, will not change. We simply want a building which meets our needs
    .

Our new Synagogue

We need a new home that will accommodate our community and allow us to operate as we do now – but in modern, efficient and less cramped surroundings. RIBA Award winning, north London based practice dMFK Architects have designed an innovative stand-alone building that meets all our needs.

Key Features

  • A main hall which is more suited to our purposes than the current 1970s one.
  • A spacious foyer which internalises milling space which currently occurs outside the building, in the car park.
  • First floor offices and break out spaces.
  • A dedicated space for youth activities.
  • Kitchen, toilets and associated facilities.
  • Significantly improved landscaping around the building, making it a greener and more attractive environment.

The building will be set-back from the site boundary and we will retain and improve the existing landscaped boundary. Significant trees on the boundary will be retained, some removed and replaced, and other new trees planted.

Our aim is to replace an eyesore with an attractive, well-designed purpose built structure that will represent a significant improvement for everyone.

A new home for our Kindergarten

The proposals position the Kindergarten on the first floor, towards the centre of the plan, away from our neighbours. As now, it will have three classrooms, with dedicated toilets, kitchens and offices. The maximum capacity is unchanged, at 60 children.

The Kindergarten will have access to a rooftop playground located further from our neighbours, and bordered by extensive and deep planting and an acoustic screen to create a sound barrier. The playground will be part open and part covered.

These new facilities, together with our excellent teaching and pastoral care, will help secure the long-term future of the Kindergarten, which is open to children of all faiths.